Alle partier i Herning Byråd, undtagen Kristendemokraterne, indgik mandag aften budgetforlig for 2025-2028. Der er fundet penge til en række velfærdsløft, men også på anlægsområdet sker der meget.
40,3 millioner kroner ekstra til folkeskolen de kommende fire år. Og et årligt løft på ti millioner kroner til det specialiserede socialområde.
Det er et par af de iøjnefaldende elementer i det budgetforlig for Herning Kommune, som 30 af de 31 byrådsmedlemmer indgik mandag aften. Kun Kristendemokraterne valgte at stå udenfor.
Sidste år blev der også prioriteret midler til folkeskolerne, det specialiserede socialområde og ældreområdet. I år er der igen fokus på folkeskolen i budgettet for 2025-2028. Borgmesteren takker de øvrige forligspartier for deres medansvar for budgetforliget.
Det er også en udfordring at få budgetterne til at række på det specialiserede socialområde i Herning Kommune. Derfor er der afsat ekstra penge de kommende år. Der er håb om, at anbefalingerne fra Tranæs-udvalget vil give brugbare redskaber til at håndtere udfordringerne endnu bedre.
Der tilføres yderligere 3,4 millioner kroner om året til at styrke dagtilbudsområdet. Målet er blandt andet at øge andelen af uddannet personale i dagtilbuddene.
De unge får også særlig opmærksomhed i forliget. Der afsættes penge til en række indsatser, der skal styrke unges trivsel generelt.
Budgetforliget sætter også penge af til en række markante anlægsprojekter. 15 millioner kroner afsættes til at løse trafikale udfordringer i Hernings østlige del, på Silkeborgvej ud mod Birk. På daginstitutionsområdet skal der bygges i Hammerum/Gjellerup, Tjørring og Timring.
Det regionale spillested Fermaten får tre millioner kroner til et projekt, som blandt andet vil forbedre ankomst-faciliteterne for publikum og give de frivillige bedre rammer.
Der bliver fremover markant flere penge til at vedligeholde både kommunale bygninger og vejnet. Fra 2028 og frem afsættes hvert år yderligere 15 millioner kroner til forbedringer og vedligehold af bygningsmassen. Fra samme år afsættes yderligere ti millioner kroner årligt til de kommunale veje.
Det handler om rettidig omhu og om bæredygtighed. Der skal simpelthen passes bedre på det, der allerede er.
Forliget rummer også etablering af en ny busvej mellem Herning Gymnasium og Herningsholm Erhvervsskole. Forligspartierne har desuden givet hinanden håndslag på, at det udviklingsarbejde, der er i gang i byrådet, skal fortsætte.
Du kan læse hele budgetforliget her.
https://www.herning.dk/nyheder/2024/forlig-med-loeft-til-folkeskoler-og-det-specialiserede-socialomraade/